Quality Systems S.C.
  1. Strona główna /
  2. Usługi /
  3. Standardy brc, ifs

Jak uzyskać certyfikat IFS i BRC

Czym jest IFS?

IFS (International Food Standard) jest międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności, zapoczątkowanym w 2002 roku w Niemczech. IFS opracowany był z myślą o rynku detalicznym. Jednak w obecnej formie wykorzystywany jest do nadzoru nad całym rynkiem producentów i dystrybutorów żywności. Jest powszechnie uznawanym i obowiązującym standardem w całej Europie Zachodniej. Wyjątek stanowi Wielka Brytania, gdzie obowiązuje podobny standard BRC.

Certyfikat IFS

Certyfikat IFS jest potwierdzeniem wdrożonego systemu i stanowi ważny element przewagi konkurencyjnej poprzez budowanie zaufania klientów.

Czym jest BRC

Z kolei BRC Global Standard Food to pomysł Brytyjczyków i podobnie jak IFS, określa wymagania w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów i dostawców żywności oraz określa zasady auditowania. Łączy zasady GMP, GHP oraz wymagania HACCP z elementami systemu zarządzania.

Certyfikat BRC

Tak jak IFS, certyfikat BRC stanowi potwierdzenie wdrożenia wymaganych standardów i procedur. Tylko ci producenci i dostawcy, którzy pozytywnie przeszli etapy wdrożenia i certyfikacji, mogą bezpiecznie wprowadzać na rynek produkty żywnościowe.

Standardy IFS i BRC pozwalają uzyskać obiektywny obraz bezpieczeństwa żywności u dostawcy oraz oceniać dostawców w sposób jednolity. Ułatwiają również oszacować jakość dostawcy, czyli pozwalają zidentyfikować mocne i słabe obszary firmy, a także szanse i zagrożenia.

Standardy wymagają wdrożenia i stosowania systemu HACCP opartego na zasadach zawartych w Codex Alimentarius (Analiza Zagrożeń – Krytyczny Punkt Kontrolny), systemu zarządzania jakością, a także kontroli otoczenia/środowiska zakładu, procesu, produktu i personelu. W dokumencie IFS zostały również jasno określone zagadnienia związane z auditem/zakresem auditu, procesem certyfikacyjnym z uwzględnieniem kategorii niezgodności, podejmowaniem działań korygujących i ich wpływem na przyznawanie certyfikatu.

Kto powinien wdrożyć standardy IFS i BRC:

  • dostawcy artykułów spożywczych do sieci handlowych
  • producenci artykułów spożywczych, którzy produkują pod marką sieci handlowej

Korzyści z wdrożenia standardu IFS i BRC:

  • możliwość dostarczania artykułów spożywczych dla dużych odbiorców – sieci handlowych, w kraju i na terenie UE,
  • podwyższenie jakości i bezpieczeństwa żywności,
  • spełnienie wymagań prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • ograniczenie/eliminacja auditów ze strony odbiorców (głównie sieci handlowych),
  • poprawa wizerunku firmy,
  • wzrost zaufania klientów/konsumentów,
  • zmniejszenie liczby popełnianych błędów,
  • możliwość certyfikowania przez akredytowaną jednostkę certyfikującą,
  • eliminacja/obniżenie zagrożeń związanych z kontrolami instytucji kontrolnych w produkcji/obrocie żywnością.

Oferujemy Państwu pomoc w opracowaniu dobrze funkcjonującego, "uszytego na miarę" systemu zarządzania wg wymagań standardu IFS i/lub BRC. Naszym podstawowym założeniem jest zaprojektowanie i wdrożenie narzędzia, które będzie wspierać Państwa firmę, a nie będzie hamować jej rozwoju.

Zapraszamy do współpracy - wyślij zapytanie
QUALITY SYSTEMS S.C.
Os. Wschód 9A/1, 62-100 Wągrowiec,
tel: 61 670 67 73, e-mail: biuro@quality-systems.pl

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Czytaj więcej