ISO 22000

ISO 22000 - SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI

ISO 22000 to międzynarodowy standard, który zawiera wymagania dla Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności. Standard ujednolica tryb postępowania w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności, zawiera wytyczne dla przedsiębiorstw biorących udział w łańcuchu żywnościowym. Standard ISO 22000 przeznaczona jest dla wszystkich firm niezależnie od wielkości, związanych z jakimkolwiek aspektem obszaru żywności, chcących wdrożyć system w celu zabezpieczenia w sposób ciągły bezpieczeństwa produktu.

Zastosowanie Standardu ISO 22000:

  • plantatorzy
  • producenci żywności,
  • producenci surowców i dodatków do żywności,
  • sprzedawcy hurtowi i detaliczni żywności,
  • producenci karm,
  • usługodawcy w sektorze żywności i żywienia,
  • firmy świadczące usługi sprzątania, transportu, magazynowania i dystrybucji,
  • producenci i/ lub dostawcy sprzętu, środków czystości, materiałów opakowaniowych oraz innych materiałów mających kontakt z żywnością.

Korzyści z wdrożenia Standardu ISO 22000:

  • spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych,
  • podwyższenie bezpieczeństwa żywności,
  • wzrost efektywności i produktywności poprzez usystematyzowania wszystkich działań,
  • polepszenie jakości wyrobów,
  • zmniejszenie liczby popełnianych błędów,
  • zmniejszenie kosztów związanych z wyrobem niezgodnym,
  • poprawa wizerunku firmy i wzrost zaufania klientów/konsumentów,
  • możliwość certyfikowania przez akredytowaną jednostkę certyfikującą,
  • brak stresu związanego z kontrolami sanitarnymi/weterynaryjnymi.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.